Zamieszczone przez Jabar1975
dziwny hałas po włączeniu klimatronika. Pomocy!
Zwiń
X
-
dziwny hałas po włączeniu klimatronika. Pomocy!
witajcie.
proszę was o pomoc, co to moze byc,w sobote wyjezdzam w dalsza trase a dzis to wyłapałem i nie iwem o co biega. przeszukałem szukajke ale jakos nie moglem tego problemu namierzyc. otóz tak, na wolnych obrotach jak wlacze klimatronik na auto to po chwili zaczyna sie dziwny klekot, hałas, jakby cos bylo odkręcone po prawej stronie samochodu, wylapalem to teraz wieczorem jak przyjechalem do domu, nie otwieralem maski, ale ten halas dobiega od tej strony co jest napinacz paska wielorowkowego. co to moze byc? pasek wielorowkowy byl zmieniany niedawno w ASO wraz z napinaczem, a jak klimatronik przelacze w tryb econ to problem mija i jest ok.
ps
nie sadze aby mialo to znaczenie ale akurat teraz w aucie swieci mi rezerwa - jutro musze zatankowac - ale nie sadze zeby to bylo z tym powiązane. proszę was o pomoc i o opinie co tam jest nie tak.VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
-
-
stawiam na sprzegiełko jednokierunkowe,miałem to samo ,gdzieś na forum jest ale niemoge znależc.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...t=9411&start=0 podobny temat-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
o i to poczytaj moze znajdziesz coś ciekawego
[ Dodano: Wto 11 Wrz, 07 22:54 ]
Arek, a co to za sprzęgieło od alternatora?
[ Dodano: Wto 11 Wrz, 07 22:56 ]
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=napinacz-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
ja jezdzilem jakiś czas z tym i w sumie nic sie chyba nie działo,naprawa niepamietam dokladnie ale ok 200-250zł w zakladzie regenerującym alternatory.
Zamieszczone przez janusz_007i to by tak robilo?-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
janusz_007, ja tez tego sam nie zrobiłem,pojechałem do znajomego mechanika :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez janusz_007chyba sie skontaktuje z ASO tylko zeby zaraz nie mowili ze trzeba zmienic calosc-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
janusz_007, Czytales tamten temat do konca U mnie pojawilo sie to samo, tylko dziala w druga strone. Halas jest na wylaczonej klimie, a na wlaczonej jest cicho. Alternator to podobno to nie jest, tylko sprezarka klimy, dwie niezalezne osoby tak stwierdzily. Tam tez jest lozysko. Moze dzis bede wiedzial, cos wiecej.
Komentarz
-
-
no to nie iwem co z tym robic, jesli to jest od klimatyzacji to na razie mozna z tym jezdzic chyba nie?
[ Dodano: Sro 12 Wrz, 07 11:31 ]
Maicroft, jak bedziesz wiedzial cos wiecej to napisz do mnie,bo dzwonilem na aso i powiedzieli ze to moze byc albo kolo zamachowe w alternatorze i tam jest łozysko, albo sprzeglo od klimy i wtedy koszt naprawy 1200zl. to ja ich serdecznie pierdziele.....VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
a gdzie ten kabel jest?? nie mam pojecia gdzieto wszystko jest zlokalizowane, ale jesli chodzi o kabel to chyba raczej nie jest naderwany bo tam nikt nie grzebal zeby gdzies przez przypadek oberwac go. a jesli chodzi o jazde z tym, no skoro dam klimatronik w tryb econ i jest ok, to chyba mozna jezdzic co? tylko unikac przelaczania w tryb auto i kropka.
co sie stanie jak ten pasek strzeli? to jest pasek od wspomagania i od klimy czy od czego? czy on czasami nie daje zasilania do pompy wodnej?
[ Dodano: Sro 12 Wrz, 07 14:54 ]
jesli ten problem bylby w alternatorze to chodzi tutaj o to kolo zamachowe ? http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1566#VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
Lozysko w sprezarce okolo 100zl + robota + koszt nabicia klimy.
A u mnie juz sie wyjasnilo. Ukrecony jest wieloklin na walku glownym sprezarki. Troche sie wkurzylem, no ale nic. Stara sprezarka na zlom, obudowa tylko i elektromagnes zostaja :twisted:
Nowy w ASO 2500zl uzywka roznie, na allegro 1200zl nowy Zyc nie umierac.
Komentarz
-
-
bylem u znajomego mechanika, i sprawa wyglada tak: po dluzszych obserwacjach i wspólnych ogledzinach doszlismy do wniosku ze halas nie pojawia sie za kazdym razem, wiec nie ma co tego ruszac, na razie jest on trudny do zidetyfikowania poniewaz halas ktory sie wydobywa moze byc z napinacza paska wielorowkowego, z lozyska alterntatora lub z sprzegielka klimy, i na pewno w poczatkowej fazie zuzycia wydobywa sie on pod obciazeniem, co po zdemontowaniu moze byc trudne do znalezienia.
wg oceny mojego znajomego, mam jezdzic i niczym sie na razie nie przejmowac dopóki halas nie bedzie się nasilal i nie bedzie przez cały czas słyszalny. co mnie zdziwilo, że wracalem od mechanika wlaczylem klime ktora chlodzi jak wsciekla i zadnych niepokojacych dzwiekow nie usłyszałem wiem ze to głupie ale mialem rope na rezerwie, i na pewno to nie ma z tym zwiazku, ale po zalaniu ropki wszystko hula hehe zobaczymy jak dlugoVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
U mnie na poczatku tez raz byla cisza, a raz jej nie bylo Jak siegam pamiecia, to klima rzeczywiscie od jakiegos czasu chodzila slabiej. No nic mam 'nowszy' kompresor zalozylem i jest cisza. Olej w nim byl czysciutki i nawet dosc duzo go tam jeszcze bylo, wiec tragedii nie ma. Zobaczymy po napelnieniu jak to bedzie wygladac.
Sprezarke mam z Sharana i jest drobna roznica. Przewod jest troche krotszy i ciut inaczej trzeba go zamocowac, bo przewod z auta jest za krotki.
Komentarz
-
Komentarz